Skip to main content

Learning & Participation Centre

A New Centre for Music Education

The National Concert Hall (NCH) is embarking on an ambitious project to create a world-renowned, accessible music campus for Ireland. This transformative initiative blends the rich heritage of the historic NCH campus with modern facilities, fostering deeper engagement with music for everyone.

Located in the heart of Dublin city centre, the NCH complex features several historic buildings, including the Pathology Block, a Protected Structure. Central to the redevelopment is the conservation and refurbishment of this block, transforming the former UCD School of Medicine into a hub for music education and participation. Spanning 1,400 square metres, this development includes new recital and workshop spaces, offices, and enhanced sanitary facilities, all designed for universal access.

The Pathology Block refurbishment involves meticulous conservation efforts. The sandstone facade and chimney stack will be cleaned, repaired, and conserved, with necessary repointing of the brickwork. Existing windows, doors, roof lights, and the slate roof will be restored, with slim-line glazing added to improve acoustics. Secondary glazing will be installed internally, and new timber sliding sash windows will replace existing ones to maintain the historic aesthetic.

The project also includes significant external enhancements. These feature hard and soft landscaping to improve accessibility and aesthetics, new steps, and gently sloped inclines. Protective measures for mature lime trees and modern amenities such as new bicycle stands will support environmental sustainability.

With these extensive refurbishments, the National Concert Hall is set to enhance its position as a vibrant cultural hub for music. This project honours the historical legacy of its buildings while reimagining them as inclusive spaces for musical exploration. NCH aims to inspire a new generation of music lovers and ensure the arts remain integral to Ireland’s cultural fabric.’

With planning permission approved, we are set to commence work on the site of this part of our campus in early 2025.